INGREDIENCIE
250 g špaldová múka hladká
3 PL čistá voda
2 PL (jablčný) ocot
1 ks vajíčko celé
60 g mäkké maslo
štipka soli
POSTUP
Všetky ingrediencie na cesto stačí poriadne vymiesiť, cesto je podobné plastelíne. Potrieme ho jemne olejom a zabalíme do fólie, necháme odpočívať približne 30 minút na teplom mieste. Potom ho už len stačí poriadne rozvaľkať na hrúbku cca 2 mm, naplniť plnkou podľa chuti, zrolovať, popichať vidličkou a nechať piecť na papieri na pečenie v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 30 až 40 minút. Záleží od rúry, je potrebná kontrola. To, že štrúdľa je dopečená spoznáme tak, že má jemný zlatistý nádych a je pevná. Krájať ju odporúčam zúbkovaným nožom, nakoľko chrumkavá zostane vždy, nielen po dopečení. 🙂
Dobrú chuť!
Môj TIP na plnky:
JABLKOVÁ so škoricou: strúhané jablká so šupkou, mletá škorica, vanilkový cukor, šťava z polovice citróna, kokosový cukor/med na dosladenie, štipka soli, hrsť mletých mandlí
MAKOVÁ s višňami: mak mletý, štipka soli, vanilkový cukor, kokosový cukor/med na dosladenie, višňový lekvár, šťava zo zaváraných višní, zavárané višne odkôstkované, štipka mletej škorice (cesto pod plnkou stále potriem tenkou vrstvou džemu)
ORECHOVÁ s marhuľami: vlašské orechy mleté, štipka soli, vanilkový a kokosový cukor na dosladenie, marhuľový džem, šťava zo zaváraných marhúľ, zavárané marhule krájané na malé kúsky, kvapka rumu 😀 (cesto pod plnkou stále potriem tenkou vrstvou džemu)
Autor/foto: Zuzana Kövér