ŠPALDOVÁ JABLKOVÁ GALETKA

Radí Váš osobný tréner

Zuzana Kövér

Francúzsky dezert "galette" v zdravšom prevedení.

Publikované: 12 novembra, 2023

INGREDIENCIE

CESTO:

300 g špaldová múka hladká

100 g kokosový olej

100 ml studená voda

1 ks vajíčko celé

1 PL trstinový cukor

1 PL jablčný ocot nefiltrovaný

Štipka soli

NÁPLŇ:

5 – 6 kusov veľké jablká

1 vanilkový cukor

Šťava z 1 citróna

Kokosový cukor na dosladenie

150 g mandle natural

Vaječný žĺtok na potretie

Kokosové chipsy na dozdobenie

Všetky suroviny na cesto spolu dobre vymiesime, zabalíme do fólie a necháme približne 30 minút odpočívať. Medzitým si pripravíme náplň. Jablká umyjeme, osušíme a nakrájame na tenšie mesiačiky, pokvapkáme ich šťavou z citróna, dosladíme vanilkovým a kokosovým cukrom. Mandle rozmixujeme, polovicu z nich nasypeme na jablká a dobre premiešame, necháme odstáť, kým cesto nebude pripravené. Cesto potom rozvaľkáme na hrúbku približne 0,5 cm priamo na papieri na pečenie, ktorý potom priamo s cestom prenesieme do vopred pripravenej formy tak, aby jeho okraje prečnievali cez formu. Na cesto nasypeme trochu kokosového cukru a zvyšok mletých mandlí, naplníme jablkovou náplňou a okraje zahneme smerom dovnútra tak, že vytvoríme kruh. Okraje cesta potrieme žĺtkom a posypeme troškou vanilkového cukru. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 50 minút až hodinu, záleží od rúry, do zlatohneda. 5 minút pred dopečením galetku posypeme kokosovými čipsami. Po dopečení ju vyberieme z rúry a necháme vychladnúť, následne krájame. Dobrú chuť!

Môj TIP: Kokosový olej v ceste môžeme nahradiť aj riadnym živočíšnym maslom, ja som zvolila bezlaktózovú verziu. Náplň môžeme dosladiť aj inými sladidlami a rovnako tak vieme použiť aj iné druhy jesenného ovocia, napríklad hrušky. Miesto mandlí vieme rovnako dobre využiť aj vlašské orechy, lieskovce či orechový mix.

 

POSTUP

Všetky suroviny na cesto spolu dobre vymiesime, zabalíme do fólie a necháme približne 30 minút odpočívať. Medzitým si pripravíme náplň. Jablká umyjeme, osušíme a nakrájame na tenšie mesiačiky, pokvapkáme ich šťavou z citróna, dosladíme vanilkovým a kokosovým cukrom. Mandle rozmixujeme, polovicu z nich nasypeme na jablká a dobre premiešame, necháme odstáť, kým cesto nebude pripravené. Cesto potom rozvaľkáme na hrúbku približne 0,5 cm priamo na papieri na pečenie, ktorý potom priamo s cestom prenesieme do vopred pripravenej formy tak, aby jeho okraje prečnievali cez formu. Na cesto nasypeme trochu kokosového cukru a zvyšok mletých mandlí, naplníme jablkovou náplňou a okraje zahneme smerom dovnútra tak, že vytvoríme kruh. Okraje cesta potrieme žĺtkom a posypeme troškou vanilkového cukru. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 50 minút až hodinu, záleží od rúry, do zlatohneda. 5 minút pred dopečením galetku posypeme kokosovými čipsami. Po dopečení ju vyberieme z rúry a necháme vychladnúť, následne krájame.

Môj TIP: Kokosový olej v ceste môžeme nahradiť aj riadnym živočíšnym maslom, ja som zvolila bezlaktózovú verziu. Náplň môžeme dosladiť aj inými sladidlami a rovnako tak vieme použiť aj iné druhy jesenného ovocia, napríklad hrušky. Miesto mandlí vieme rovnako dobre využiť aj vlašské orechy, lieskovce či orechový mix.

Dobrú chuť!

Autor/foto: Zuzana Kövér

Ďalšie články od trénera Zuzana Kövér

OSOBNÝ TRÉNER

Tréner môže byť nevyhnutným pomocníkom pre tých, ktorí chcú dosiahnuť svoje ciele v posilňovaní a fitness. Tréner môže poskytnúť odborné poradenstvo a vedenie pri cvičení a môže pomôcť pri zostavovaní vhodného tréningového plánu.