Ingrediencie a postup:
200g mletých mandlí natural so šupkou
200g sušených datlí natural
Štipka soli, mletá škorica (nemusíme použiť)
Najprv si pripravíme datle, ktoré zalejeme vriacou vodou a necháme približne 10 minút odstáť, aby zmäkli, precedíme a trošku tekutiny si necháme, keby vzniknuté cesto bolo príliš tuhé. Len tieto dve ingrediencie nám postačia, aby vzniklo čosi úžasné a samozrejme, štipka soli, pretože všetci dobre vieme, že „soľ je nad zlato“ a najmä v prípade sladkých dezertov dokáže krásne zvýrazniť sladkosť. Vzniknutú hmotu uložíme na 15 minút do mrazničky, aby sa s ňou lepšie pracovalo, mokrými rukami tvarujeme pomocou polievkovej lyžice guľôčky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom/fóliou na pečenie. Na vytvorenie vzoru použijeme to, čo všetci v kuchyni máme – vidličku, nielen že nám vznikne pekný vzor, ale zároveň z guľôčky vznikne malý toliarik. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 12 – 15 minút, je potrebná kontrola, keďže každá rúra pečie inak. Skladujeme v chladničke do spapania. Dobrú chuť!
Môj tip:
Vzor na toliarikoch viete vyrobiť aj pučítkom na zemiaky, ak ich chcete mať hladké, stačí ich zatlačiť dnom pohára.