CHYBNÉ DOMNIENKY O ZNIŽOVANÍ MNOŽSTVA KCAL 

1. Prijaté a spálené kcal sú vzájomne nezávislé veličiny…
Žiaľ, telo je nastavené tak, že znížením množstva kcal sa zákonite zníži aj kcal výdaj a telo začne spaľovať menej. 

2.Hodnota bazálneho metabolizmu je nemenná…
Nie je tomu tak, keďže hodnota BM sa môže líšiť a upravovať v závislosti od rôznych faktorov (termogenéza spojená s ostatnými aktivitami mimo cvičenia, trávenie potravy, teplota prostredia…) až o 50%

3.Dokážeme vedome kontrolovať množstvo prijatých kcal…
Nie, nedokážeme, tento proces z veľkej miery ovplyvňujú hormóny. Obezita je hormonálne ochorenie a v princípe nesúvisí s množstvom prijatých a spálených kcal. 

4.Vytváranie tukových zásob v zásade nie je regulované…
Ukladanie tuku je riadené hormónmi a teda je regulovaný proces. Hormón zodpovedný za ukladanie tuku je leptín, vo veľkej miere sa na celom procese ale podieľajú aj hormón grelín a inzulín. 

5.Kalória je kalória…
Omyl, všetky typy kcal nemajú na priberanie rovnaký vplyv. Kcal z olivového oleja a z cukru nie sú rovnaké. Cukor zvyšuje v krvi hladinu glukózy, v čoho dôsledku začne pankreas produkovať inzulín, kým pri tuku, teda olivovom oleji to takmer nepocítime. Sacharidy ako cukor a tuky vyvolávajú úplne rozdielnu metabolickú a hormonálnu reakciu. Nie všetky typy kcal majú teda na priberanie rovnaký vplyv. 

ZDROJ: Kód štíhlosti
Autor článku/foto: Zuzana Kövér